Eri värit kodin sisustuksessa — näin ne vaikuttavat 

Nykypäivänä omalla kodilla on meille suurempi merkitys kuin koskaan aikaisemmin. Sen lisäksi että koti tarjoaa oman henkilökohtaisen tilan lepäämiseen ja oleskeluun, toimii se yhä useamman kohdalla myös työpaikkana, erilaisten tapaamisten ja tilaisuuksien järjestämispaikkana sekä monessa muussakin tarkoituksessa. Ei olekaan siksi mikään ihme, että kodin ja sen viihtyisyyteen panostetaan nyt valtavasti. Käytämme paljon aikaa ja vaivaa kodin huonekalujen hankintaan sekä sisustukseen ylipäätään, jotta kodin eri tilat tarjoaisivat parhaan mahdollisen ympäristön niissä suoritettaviin toimiin. 

Etenkin viime vuosina sisustussuunnittelijoiden huomio on kiinnittynyt yhä enemmän kodeissa käytettäviin väreihin. On nimittäin huomattu, että väreillä on suurempi merkitys kuin voisimme arvatakaan — ei  siis ole suinkaan yhdentekevää, minkävärisellä tapetilla makuuhuoneensa tapetoi tai millaisia värisävyjä valitsee olohuoneeseensa. Tällä sivulla perehdymme tarkemmin värivalintoihin kodin sisustuksessa sekä jaamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä aiheeseen liittyen.  

Värien psykologia  

Jo vuosikymmenten ajan yritysmarkkinoinnin asiantuntijat ovat tutkineet eri värien psykologista vaikutusta ihmisiin. Tutkimustulokset osoittavat kerta toisensa jälkeen, että värien psykologialla on todellakin vinha perä. On selvitetty, että tietyt värit heijastavat tiettyjä tuntemuksia ihmisestä riippumatta ja ohjailevat alitajuisesti käyttäytymistämme.  

Muun muassa vihreä väri yhdistetään usein elinvoimaan ja sen kautta terveellisiin valintoihin, kun taas violetti herättää useimmiten mielikuvia ylellisyydestä ja hienostuneisuudesta. Tämä pätee yhtä lailla niin palveluihin kuin tuotteisiin, ja esimerkiksi eri verkkosivustoilla värivalintoihin kiinnitetään entistä tarkemmin huomiota. Esimerkkinä voidaan mainita casino kuten tämä, joka on sijoittanut logonsa keltaista taustaa vasten herättääkseen sivustolla kävijöissä hauskuutta ja jännitystä vastaavia tuntemuksia. Markkinoinnin maailmasta ammennetaankin nyt oppia myös kodin sisustuksessa, ja eri tiloihin pyritään nyt valitsemaan mahdollisimman optimaaliset värit niiden käyttötarkoituksen mukaan.   

Hillitty pohjoismainen sisustustyyli ei ole este värien käytölle  

Mitä värivalintoihin kodin sisustuksessa tulee, on pitkälti makuasia, kuinka paljon erilaisia värejä kotonaan haluaa käyttää. Pohjoismainen sisustustyyli tunnetaan kaikkialla maailmalla hillitystä ja rauhallisesta värimaailmastaan, joka koostuu lähinnä valkoisen, mustan, puun ja muiden murrettujen ja vähäeleisten sävyjen sekoituksesta. Usein suomalaiseen kotiin astuessa voikin aistia rauhallisen ilmapiirin, johon valituilla värisävyillä on suuri vaikutus. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö väreillä voisi hiukan leikitellä tai ettei niitä voisi käyttää luovasti. Myös seesteinen ja tyylikäs koti voi olla persoonallinen, ja eräs kaikkein helpoimmista keinoista tehdä kodista omannäköisensä on lisätä sinne itselle mieluisia värisävyjä sopivassa suhteessa.  

Seesteinen makuuhuone, tehokas työhuone 

On hyvä huomioida, että kodin eri tiloissa eri värit vaikuttavat mielialaamme yllättävän paljon. Useimmat kaipaavat esimerkiksi makuuhuoneeseensa ehdottomasti seesteisen ympäristön, jossa on helppo rauhoittua ja nukahtaa pitkän päivän päätteeksi. Tällöin makuuhuoneen sisustuksessa kirkkaanpunainen seinämaali tai räikeänväriset tapetit eivät välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto, vaan useimmat valitsevat makuuhuoneen värisävyiksi valkoisen lisäksi nykyään harmaan eri vivahteita, oliivinvihreää sekä muita hillitympiä vaihtoehtoja. Sisustusmyymälöissä on nykyään tarjolla todella monipuolisesti erilaisia hyvinkin persoonallisia tapetteja tai inspiraatiota maalaustekniikoiden suhteen myös niille, jotka eivät halua tehdä kodistaan liian kirjavaa.

Työtila on toinen paikka kotona, jossa värivalintoihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Mikäli kotoa löytyy erillinen toimistohuone, voi sinne valita yleensä hieman rohkeampia värisävyjä, jotka ruokkivat energistä ilmapiiriä ja parantavat työtehokkuutta. Työtila voi olla puhtaan valkoinen ja huolellisesti organisoitu, mutta yhtä lailla sen seinät voi peittää iloisen keltaisella sävyllä, joka piristää mielialaa. Myös valaistuksella on työympäristössä todella suuri merkitys, sillä valaistuksessa kirkas ja kylmä värisävy pitää virkeänä, kun taas lämmin värisävy saa helposti olon uneliaaksi ja liiankin mukavaksi työnteon kannalta.